Jagoda kamczacka jest krzewem łatwym w uprawie, który nieco przypomina borówkę amerykańską. Chętnie stawiamy na konfitury, napary i soki z owoców oraz kwiatów jagody kamczackiej. Docenić warto liczne właściwości lecznicze, które okazują się wsparciem w chorobach układu krążenia, zakażeniach i podczas cukrzycy. Dlaczego warto sięgać po sok z tych owoców? O czym trzeba wiedzieć?
Sok z jagody kamczackiej – właściwości
Warto zauważyć, że owoce wiciokrzewu kamczackiego odznaczają się bogactwem minerałów i witamin. Dzięki temu możemy cieszyć się właściwościami leczniczymi, które doceniają osoby w każdym wieku. Co ciekawe, wiele osób nazywa te owoce owocami wiecznej młodości. Jakie składniki odżywcze znajdują się w jagodach kamczackich? Najważniejsze z nich to:
- Witamina A – dobrze wpływa na naszą skórę, paznokcie i włosy. Poza tym wspomaga gospodarkę hormonalną i korzystnie oddziałuje na wzrok.
- Witamina C – to naturalny przeciwutleniacz, który ma za zadanie zmniejszać ryzyko infekcji i wzmacniać układ odpornościowy organizmu.
- Związki fenolowe – pozwalają one zmniejszać wpływ wolnych rodników i wykazują właściwości przeciwutleniające. Ponadto zapobiegają powstawaniu przewlekłych chorób.
- Witaminy z grupy B – mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Kwasy organiczne – odpowiadają za normalizację pracy jelit oraz chronią wątrobę i komórki nerwowe.
Nie bez znaczenia są także składniki mineralne, które znajdziemy w soku z jagody kamczackiej. Chodzi tutaj głównie o krzem, magnez, żelazo, miedź, fosfor i mangan.
Lecznicze działanie soku z jagody kamczackiej
Sok z jagody kamczackiej warto na stałe włączyć do codziennej diety. Trzeba zauważyć, że jagoda kamczacka odznacza się wieloma właściwościami leczniczymi i zdrowotnymi. W medycynie naturalnej w wielu krajach jest stosowana w przypadku chorób sercowo-naczyniowych i chorób układu pokarmowego. Napój spożywany regularnie pozwala obniżać ciśnienie tętnicze, zapobiegać anemii, wspomagać trawienie i zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy, otyłości i miażdżycy. Poza tym spore znaczenie ma działanie antywirusowe, antybakteryjne i antyseptyczne.
Co jeszcze warto wiedzieć? Przykładowo w Japonii owoc ten jest uznawany za niezastąpione źródło substancji leczniczych. W tradycji ludowej sok z jagody kamczackiej nazywany jest eliksirem życia. Nie można przejść obojętnie obok bogactwa witamin, związków i minerałów, które mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm. To propozycja idealna dla osób, które borykają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Sok z jagody kamczackiej może przyczyniać się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu i ustabilizowania metabolizmu lipidów oraz glukozy. W efekcie występuje mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy. Spożywanie soku z tych owoców dodatkowo zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału. Nic więc dziwnego, że produkt ten cieszy się coraz większą popularnością także w naszym kraju.
Badania naukowców wskazują, że jagoda kamczacka wykazuje działanie aktywne przeciw drobnoustrojom i bakteriom. Jest to związane z aktywnością szczepów bakterii typu laseczka sienna, paciorkowiec kałowy, gronkowiec, maczugowiec błonicy itp. Jak smakuje sok z jagody kamczackiej? Owoce te mają słodko-kwaśny smak, który na długo pozostaje w pamięci. Warto postawić na świeże i pożywne soki, którymi poczęstujemy całą rodzinę. W efekcie szybko zauważymy pozytywne oddziaływanie napoju na nasz organizm. Sok tego rodzaju jest nie tylko pyszny, lecz także zdrowy i pożywny. To propozycja, którą warto wdrożyć do codziennej diety.